Rīgas Sociālā dienesta darbiniece starptautiskās mācībās

Latvijas Republikas proklamēšanas svētku nedēļā no 12. līdz 16. novembrim RSD SDN Kopienas centra “Ābeļzieds” klientu apkalpošanas speciāliste darbā ar bērniem un jauniešiem ārpus Kopienas centra telpām Zane Akmene piedalījās mācību kursā “Tool Fair XIII – #PowerUp!” Horvātijas piejūras pilsētā Splitā.
Tikai pirms diviem gadiem Rīgas Sociālajā dienestā, apvienojot Dienas centru pilngadīgām personām “Ābeļzieds” un Dienas centru bērniem un jauniešiem “Skudrupūznis”, Dzirciema apkaimē, Dzirciema ielā 24 tika izveidots pirmais Kopienas centrs Rīgā “Ābeļzieds”. Ar vīziju par apkaimes iedzīvotāju informēšanu un iesaisti apkaimes un visas pašvaldības procesos, darbam ar bērniem un jauniešiem tika aicināts speciālists darbam ārpus centra telpām, blakus esošajā Dzirciema pagalma sporta laukumā un tuvākajā rajonā.
Tā kā Zane ir pirmā un vienīgā šāda veida darbiniece Rīgā, viņa ļoti novērtēja iespēju piedalīties starptautiskajā “Tool Fair XIII ”, kur jaunatnes darbinieki apmainās ar pieredzēm darbā ar jauniešiem dažādās Eiropas valstīs.
Šī gada, kopumā trīspadsmitā, “Tool Fair” tēma – jauniešu potenciāla realizēšana, motivējot jauniešus veidot savu kopienu iekļaujošu un daudzveidīgu, saskan ar Kopienas centra vīziju par aktīviem jauniešiem savā kopienā.
Tomēr dažādu Eiropas valstu konteksti būtiski atšķiras. Kamēr mēs visi mēģinām veidot iekļaujošāku sabiedrību, dažās valstīs tas nozīmē aktualizēt sieviešu vienlīdzības jautājumus, citās – rūpēties par bēgļiem, vēl kādam tas nozīmē lietot dzimumu neitrālu valodu, bet citiem – cīnīties par bērniem uz ielas.
“Tool Fair XIII – #PowerUp!” piedalījās vairāk kā 90 jaunatnes darbinieku no visas Eiropas un sadarbības partneri no citām valstīm. Katrs dalībnieks savu mācību kursa programmu varēja veidot pats, izvēloties no gandrīz divdesmit darbnīcām, bet īsu iespaidu par visām metodēm varēja gūt “metožu tirdziņā”, kur vienā no vakariem visiem dalībniekiem bija iespēja piedalīties ar savām darba metodēm.
Darba metodes un jautājumi, kas ar tām tiek risināti ir ļoti dažādi. Vieni pielāgo jau esošas spēles, citi veido spēles pilnīgi no jauna. Vieni izmanto galda spēles, citi drāmu un sportu, vēl citi – modernās tehnoloģijas. Mērķis visiem ir viens – rosināt jauniešos pārdomas par kopienai svarīgiem jautājumiem, palīdzēt izteikt savu viedokli un iedrošināt aktīvi iesaistīties sabiedrības procesos.
Tā kā Zanes darba specifika ir darbs ārpus Kopienas centra telpām, tika izvēlētas darbnīcas, kas saistītas ar sporta, drāmas un moderno tehnoloģiju lietošanu. Zane iepazinās ar brazīliešu cīņas dejas “Capoeira” izmantošanu Horvātijā darbā ar bērniem un jauniešiem no sociālā riska vides, maoru tautas tradicionālo stājas deju “Haku” kā veidu kā bērni un jaunieši var mācīties tikt galā ar stresu, Līdzdalības teātri, kas aicina dalībniekiem dalīties ar saviem stāstiem un citām aktuālajām metodēm, kas tiek izmantotas darbā ar bērniem un jauniešiem Eiropā un aiz tās robežām.
“Es plānoju kopā ar Kopienas centra bērniem drīzumā veikt aktivitāti par internetu un tā lietošanu, ko iemācījos vienā no darbnīcām. Tas ir viegls un interesants veids kā ar bērniem sākt runāt par datora un interneta lietošanu,” kā pirmo ieguvumu nosauc Zane. “Āra aktivitātēs gribu pamēģināt ieviest dažus “Capoeiras” elementus. Redzēs, kā bērni to uzņems.”
Dažādi Eiropas projekti, notikumi un aktivitātes ir laba iespēja jaunatnes darbiniekiem paplašināt savu redzesloku, iedvesmoties no citām pieredzēm un saņemt atbalstu no tiem, kuriem iet līdzīgi, un tā ir laba iespēja jauniešiem izrauties no ierastās vides, iedvesmoties piepildīt savus sapņus un mācīties veidot pasauli labāku.
Mācības “Tool Fair XIII – #PowerUp!” tika finansētas ar Eiropas Komisijas „Erasmus+: Jaunatne darbībā”, kuru Latvijā administrē Jaunatnes starptautisko programmu aģentūra, atbalstu. Šī publikācija atspoguļo vienīgi autora uzskatus, un Komisijai nevar uzlikt atbildību par tajā ietvertās informācijas jebkuru iespējamo izlietojumu.

Informāciju sagatavoja:
Zane Akmene
RSD SDN Kopienas centra “Ābeļzieds” klientu apkalpošanas speciāliste
zane.akmene@riga.lv